Što je test upale?

Test upale traži markere u krvi pojedinca kako bi pronašao određene točke upale koje se javljaju u tijelu. Ovi testovi često traže višak proteina u krvi, budući da su višak proteina obično oslobođeni s mjesta upale i cirkulira u krvi. Upotrebom testa upale liječnici mogu odrediti korijen poremećaja koji nastaje zbog akutne upale ili kronične upale, što će zauzvrat pomoći u liječenju stanja. Iako se većina upala može pojaviti na staničnoj razini zbog infekcije ili ozljede, loša prehrana s neadekvatnim hranjivim tvarima i drugim siromašnim komponentama također može uvelike doprinijeti ukupnoj upali.

Na mjestu upale unutar tijela, bilo da proizlazi iz infekcije ili ozljede, otpuštaju se prekomjerne količine bjelančevina koje pomažu liječiti upalu i smanjiti upalni odgovor. Jedan test koji pomaže utvrditi je li stanje uzrokovano kroničnom ili akutnom upalom je stopa eritrocita sedimentacije koja mjeri brzinu proteina koji pokrivaju crvene krvne stanice. Uz ovaj test, uzorak krvi se uzima od pojedinca i stavlja u ispitnu epruvetu s kemikalijom koja brzo zaustavlja zgrušavanje krvi. Visoka razina odvajanja krvnih stanica od plazme ukazuje na upalu koja se javlja u tijelu.

Drugi popularni test upale poznat je kao test C-reaktivnog proteina, koji mjeri količinu C-reaktivnih proteina u krvotoku. Ispitivanje krvi koja otkriva povećanje razine C-reaktivnih bjelančevina određuje da se u tijelu pojavljuje upala, koja obično odgovara trenutnim ili budućim nepovoljnim zdravstvenim uvjetima. Obično će ti testovi dovesti do niza postupaka koji će zaustaviti upalu na svom izvoru. Stoga test može pomoći u zaustavljanju stanja prije početka.

Kada test upale pokazuje visoke razine, ili povećava razinu određenih bjelančevina, liječnik može propisati anti-upalne lijekove kako bi smanjio upalu i olakšali stanja povezana s upalom. Liječenje infekcije i pokretanje preventivnog pristupa pravilnog unosa vitamina i hranjivih tvari također može pomoći u smanjenju upale i pomoći u liječenju upalnog odgovora. Smanjenje razina inzulina snižavanjem šećera i rafiniranog unosa ugljikohidrata također preporučuje većina nutricionista kada se test upale vraća pozitivan, jer visoka razina inzulina doprinosi upalu. Liječnici također preporučuju vježbu na temelju sposobnosti pojedinca da pomognu u smanjivanju upale.