Što je topikalni analgetik?

Topikalni analgetik može doći kao krema, gel, losion, raspršivač ili flaster i nanosi se na kožu kako bi se privremeno olakšalo disfunkciju bolova u mišićima, artritisa, šindre ili manje medicinskih postupaka. Većina lokalnih analgetika djeluje tako što bolno područje ispire krvlju, blokira živčane signale i zalijeva bolno područje, ili smanjuje upalu i bol. Lokalizirano djelovanje topikalnih analgetika proizvodi brzo ublažavanje boli s minimalnim nuspojavama.

Analgetici se mogu površinski primijeniti na kožu kao kreme, gelovi, losioni, sprejevi ili zakrpe kako bi privremeno olakšali bol. Način djelovanja za ove bolove može biti kao rubefacients, anesthetics, ili blokiranje prostaglandin proizvodnje. Rubefacienti, poput kapsaicina, stvaraju bol reljef otvaranjem krvnih kapilara u ozlijeđenom području, ispiranje područja krvlju i stvaranje umirujuće senzacije. Anestetici, kao što je benzokain, djeluju kako bi blokirali širenje boli duž živčanih završetaka, zanijemujući područje. Ovi analgetici koji sadrže metil salicilat ili nesteroidni protuupalni lijekovi, kao što su diklofenak ili ibuprofen, suzbijaju bol blokirajući enzime uključene u proizvodnju prostaglandina, koji signaliziraju upalu i uzrokuju bol.

Primarna upotreba analgetika je ublažavanje boli i oticanja povezanih s artritisom kao i bolovi u mišićima i bolovi uzrokovani sportskim ozljedama ili fizičkim radom. U nekim slučajevima, ti lokalni supresori boli se koriste za suzbijanje boli tijekom manjih postupaka, kao što su injekcije novokaina na gumu tijekom zubnog postupka. Analgetik na koži također se može koristiti za ublažavanje boli povezanih s šindrama.

Jedna od koristi od lokalnih boli relievers je da se mogu primijeniti izravno na mjestu boli, tako da postoji minimalna sustavna raspodjela boli reliever u cijelom tijelu. Ovo lokalizirano djelovanje smanjuje nuspojave lijekova u lokalnim bolnim olakšicama. Osim toga, djelovanje lijekova protiv bolova u tim analgeticima djeluje brže od većine oralnih oblika jer se primjenjuje izravno na bolno područje i ne treba se probaviti i prevoziti po tijelu.

Postoji nekoliko nedostataka za lokalnu uporabu boli. Oslobađanje boli od lokalnih analgetika obično je kratkoročno i često ne traje dok oralni lijekovi. Zbog sastojaka, mnogi od njih imaju vrlo snažan i izražen miris. Topikalni analgetik također se ne može primijeniti na otvorene rane ili u blizini otvorenih rana ili može doći do infekcije i droga može nenamjerno ući u krvotok.