Što je tricep ozljeda?

Mišići tricepsa u nadlaktici pomažu koordiniranju i jačanju pokreta ruku. Oni su jako uključeni u akcije gdje se lakat podiže ili produžuje, kao što je zakretanje čekića ili bacanje lopte. Čak i blaga tricep ozljeda može uzrokovati ozbiljnu nelagodu u svakodnevnim aktivnostima. Dvije najčešće vrste ozljede tricepusa su akutna suza mišića i kronični tendinitis, od kojih oba mogu postati debilitator ako se ne liječe ispravno. Većina ozljeda može se upravljati kod kuće uz odmor, led i laganu vježbu, ali bolna ozljeda tritisa obično treba pregledati i liječiti liječnik kako bi se spriječile komplikacije.

Bol u bolovima u leđima gornje ruke obično je posljedica prekomjerne ozljede. Ljudi koji izvode ponavljane pokrete na radu ili tijekom vježbanja su izloženi riziku od naprezanja tetiva koji podržavaju triceps. Tendinitis se obično pogoršava tijekom vremena, osobito ako osoba pokušava zadržati svoju normalnu aktivnost. Oslabost ruke i ograničeni raspon kretanja u ramenu i lakatu na kraju čine vrlo teško nositi težinu.

Tricep tendinitis se obično može ublažiti tako da se mišići odlaze nekoliko dana, koristeći se ledenim pakiranjima i preuzimanjem protuupalnih lijekova. Tendona i mišićna vlakna obično se brzo izliječe kada imaju vremena za odmor. Kada se ruka počne osjećati bolje, osoba može izvoditi vježbe lagane istezanja kako bi obnovila fleksibilnost i snagu. Oblozi i proteze dostupni su u većini ljekarni kako bi pružili dodatnu podršku i zaštitu za lakat kad se vrate u aktivnost.

Tritična ozljeda može se također pojaviti ako se ruka naglo podvrgne velikom broju sile. Pokušavajući podići teške utege, neuspješno pada na ruku, a prekomjerno stezanje do nekog objekta može rezultirati trikom po mišićima ili tetivu. Većina suza uzrokuje neposrednu, oslabiti bol i oticanje. Važno je pokušati imobilizirati ozlijeđenu ruku dok liječnik ne može pregledati ozljedu.

U ordinaciji ili u hitnoj sobi, liječnik može pružiti lijekove protiv bolova i uzeti snimke skeniranja ruku. Ako se otkrije suza, liječnik može razmotriti nekoliko različitih opcija za liječenje. Relativno male suze mogu se popraviti nekoliko tjedana odmora i lijekova. Ozbiljna tritična ozljeda, međutim, često zahtijeva kirurški zahvat kako bi se spriječili dugoročni problemi. Ako je operacija neophodna, pacijent može očekivati ​​da će potrošiti jedan do šest mjeseci u fizikalnoj terapiji kako bi ponovno stekao punu snagu i raspon pokreta.