Što je umjetni bubreg?

Umjetni bubreg je medicinski uređaj koji obavlja funkciju nestalog ili oštećenog bubrega, filtrira krv za uklanjanje otpadnih proizvoda i vraća pročišćenu krv na tijelo. Tehnologija iza umjetnih organa stalno se poboljšava i profinjenom. Od 2009, implantabilni umjetni bubreg još nije bio razvijen, ali istraživači su stvorili nosive umjetne bubrege, važan korak na putu do implantabilne zamjene za neispravan bubreg.

Umjetni bubrezi se koriste kada se bubrezi bore za funkcioniranje i kada bubrezi dospiju u stanje akutnog neuspjeha. Najpoznatiji i najčešće korišten oblik bubrega je stroj za hemodijalizu, komad medicinske opreme koja se može zakačiti pacijentu za čišćenje njegove krvi. Pacijenti u akutnom zatajenju bubrega mogu zahtijevati dnevnu hemodijalizu, a liječenje zahtijeva odlazak u kliniku koja nudi postupak koji može biti dugotrajan i skup, uz frustrirajuće za osobe koje pokušavaju voditi relativno normalni život.

Kao alternativa konvencionalnoj hemodijalizi, liječnici su razvili prenosive i nosive umjetne bubrege koje se mogu koristiti kao privremene mjere do tri dana. Ovi uređaji koriste funkciju baterije i mogu povećati osjećaj slobode pacijenta dopuštajući mu da izbjegava konvencionalne tretmane za dijalizu.

Istraživači su također radili na razvoju uređaja koji bi mogli biti instalirani kao zamjenski bubrezi u bolesnika s neispravnim ili ozbiljno ugroženim bubrezima. Razvoj takvog uređaja ovisi o tome kako replikirati složeni prirodni filtar unutar bubrega u obliku dovoljno malom da bude ugrađen u ljudsko tijelo. Nanotehnologija ima najveći potencijal u očima istraživača koji se bore za dizajn implantabilnog zamjenskog bubrega.

Trenutačno pacijenti mogu koristiti umjetni bubreg dok čekaju transplantaciju ili privremeno oslobađaju stres na bubrege. Hemodializa se ponekad koristi za pročišćavanje krvi u slučajevima kada pacijent razvije tešku toksičnost ili da pomaže bolesnicima koji su podvrgnuti sistemskom zatajivanju organa i drugim medicinskim problemima koji jako opterećuju bubrege.

Medicinska tehnologija je tema od neizmjerne interese mnogim istraživačima, budući da ima dalekosežne potencijalne aplikacije. Umjetni bubreg je samo jedan od asortimana medicinskih proizvoda koji bi bili nezamislivi ranijim medicinskim pionirima, predstavljaju ogromne skokove i granice u medicini u 20. stoljeću.