Što je urastao bubuljica?

Uvučeni bubuljica je crvena, gnojna napunjenost koja se pojavljuje na koži kao rezultat uronjene kose. Uvučena kosa javlja se kada kosa raste u stranu ili prema dolje unutar mahuljice, cijevni šupljine drže kosu, umjesto da rastu ravno prema gore kroz površinu kože. Kada kosa postane zarobljena ili urasta, folikul postaje zaražen i stvara urastao bubuljicu ispod kože koji na kraju dopire do površine kože, koji se pojavljuje kao velika upaljena mana.

Ovi prištići mogu biti neugledni, ali najvažnije mogu biti vrlo bolni. Zajedničko je za njih na područjima kože gdje redovito uklanjaju kosu pomoću brijanja ili waxinga. Često rezanje ili privremeno odstranjivanje kose daje novu kosu priliku da raste u pogrešnom smjeru, što može uzrokovati formiranje bubuljica. Naravno, kovrčava kosa je također sklona postati urasta zbog kosa curling dolje u folikul dok raste.

Moguće je liječenje ingrirajućeg bubuljica stavljanjem tople, vlažne tkanine preko područja nekoliko minuta. Ako se bubuljica pojavljuje teško, ovaj korak treba ponoviti dva do četiri puta tijekom dana. Kada bubuljica omekša i bijela glava je jasno vidljiva, tople i čiste tkanine ili gazeće podloške mogu se koristiti da lagano pritisnete bubuljicu i izvadite gnoj. Nakon otpuštanja gnojeve, kosa koja je postala urastao bi trebala biti vidljiva i može se ukloniti steriliziranim parom pinceta. Dobro je dezinficirati područje bubuljica s vodikovim peroksidom ili astringentom nakon uklanjanja kose.

Ugrožena kosa također se može ukloniti pomoću sterilizirane igle kako bi se izvukla kosa i otpustila je iz bubuljica. Kada se kosa oslobodi, lako se uklanja parom steriliziranih pinceta. Ovaj pristup treba prakticirati samo kada je vidljiva kosa na površini ingoriranog bubuljica.

Ove vrste bubuljica su frustrirajuće i mogu se ponavljati sve dok se brijanje ili waxing prakticira, međutim, postoji preventivno rješenje za ovaj problem. Uklanjanje mrtvih stanica kože trebalo bi pomoći da se folikuli zadrže i mogu se postići jednostavnim pilingom osjetljivog područja na redovnoj osnovi. To će pomoći da kosa raste na svoj način kroz površinu kože i minimizira vjerojatnost upaljenog bubuljica.