Što je uvučeni bubnjić?

Retardirani bubnjić se javlja kad se bubnjić ili tamponna membrana osobi usisava ili povuče u prostor iza nje. To se događa kada je pritisak u ovom prostoru, poznat kao srednje uho, premalen. Infekcije obično uzrokuju ovaj problem u ušima, ali brza promjena vanjskog tlaka zraka također može uzrokovati da pritisak unutar uha osobe brzo pada, što može dovesti do uvučenog eardruma.

Tamburačka membrana obično se naziva bubnjić, a vrlo tanka, fleksibilna membrana. Nalazi se između vanjskog uha i srednjeg uha. Tanka cijev, poznata kao eustahijska cijev, povezuje srednje uho s nosom i grlom osobe i pomaže u održavanju odgovarajućeg tlaka u srednjem uhu, u odnosu na vanjski pritisak. Kada je ova cijev blokirana, pritisak u uhu osobe postaje prenizak, stvarajući vakuum.

Infekcija se smatra glavnim uzrokom blokirane eustazijske cijevi. Tijekom mnogih infekcija uha, tekućina će se izgraditi u unutarnjem ili srednjem uhu. Ova tekućina ponekad blokira otvor na eustahijsku cijev u uhu. Zrak iz vanjske strane uha ne može ući u srednje uho, uzrokujući negativni pritisak koji može stvoriti umrtvljeni bubnjić. Iako se to može dogoditi kod odraslih osoba, retardirani eardrumi pojavljuju se češće kod djece, osobito kod onih koji se ponavljaju na infekcije uha.

Jedan od glavnih simptoma ovog stanja je povećana osjetljivost sluha. Osoba koja ima napuhani bubnjić često čuje većinu glasova glasnijih od onih doista. Bol može biti prisutna.

Da biste dijagnosticirali uvučeni bubnjić ili bilo koju drugu infekciju uha, liječnik može pogledati u uho osobe s otoskopom. Promatrajući ovaj alat, on može vidjeti je li bubnjić upaljen, izbačen ili povučen. Mnogo puta, povučeni bubnjić ne smatra se ozbiljnim. Liječenje može biti neophodno, budući da eustahijska cijev može postati jasna sama po sebi.

U ozbiljnijim slučajevima, međutim, liječnik može uputiti pacijenta na otorinolaringolog, koji je liječnik specijaliziran za probleme u ušima, nosu i grlu. Ovi liječnici mogu preporučiti da pacijenti izvode nešto što se naziva valsalva manevar. Ovaj manevar može povećati pritisak u srednjem uhu, što će često pomoći bubnji da se vrati u prirodni položaj. Da biste to učinili, pacijentu se upućuje da zadrži dah tako da mu zatvori nos i zatvori usta istodobno pokušavajući istjerati zrak. Ponekad se preporučuju dekongestivi za isušivanje bilo koje sluzi daleko od eustatične cijevi.