Što je vaginalno krvarenje?

Vaginalno krvarenje je teški i nekontrolirani protok krvi iz vagine. Obično se razvija zbog rupture krvi u vagini. Pojedinac također može krvariti krv iz vagine zbog pobačaja, problema s maternicom ili traume u cerviks. Dok se krvarenje može liječiti u mnogim slučajevima, ekstremni gubitak krvi može biti opasno po život.

Mnogo je razloga zbog kojih žena može patiti vaginalno krvarenje, ili izuzetno teška krvarenja iz vagine. Jedan od najvjerojatnijih razloga je rupturirana krvna žila ili suza ili druga vrsta oštećenja vaginalnih zidova. To se ponekad može dogoditi zbog epizode izuzetno rigoroznog seksualnog kontakta. Razbijene krvne žile ili oštećenje vaginalnih zidova mogu također biti posljedica traume uzrokovane stavljanjem stranih predmeta u vaginu.

Ponekad se krvarenje razvija zbog problema s tijelom strukture i organa, osim vagine. Na primjer, osoba može patiti od vaginalnog krvarenja zbog traumatske ozljede cerviksa, što je vrat maternice. Zapravo, neke vrste infekcija mogu dovesti i do nje. Na primjer, hemoragija se ponekad može razviti kod pojedinaca koji imaju stanje nazvano cervicitis. Ovo stanje je obilježeno upalom cerviksa i može se razviti zbog infekcija, spolno prenosivih bolesti, pa čak i alergijskih reakcija na kontraceptive smještene u vaginu.

Pojedinac također može patiti od vaginalnog krvarenja zbog komplikacije povezane s trudnoćom. Na primjer, pobačaj može dovesti do krvarenja iz vagine. Stanje koje se naziva placenta previa može dovesti i do krvarenja. Placenta previa je vezanje placente na donji dio maternice, što uzrokuje posteljicu koja pokriva sve ili dio ženskog cerviksa, a to postaje problem kad se tijelo priprema za rad i porod. Kako se grlić maternice proširuje, posteljica se odvoji i može prouzročiti životno ugrožavanje vaginalnog krvarenja.

Vaginalno krvarenje također se može razviti zbog rupture maternice ili suza u zidu maternice. Može se razviti zbog tjelesnog naprezanja na mjestu ožiljka uterusa, poput onog koji se formirao nakon carskog reza ili druge vrste operacije koja uključuje maternicu. To se može dogoditi i kod žena koje imaju pretjerano snažne kontrakcije maternice, produžene napore ili trudnoće s višestrukim bebama.