Što je zadržavanje ciste?

Retencija cista, ili sluznica cista, je tanka cista koja sadrži čistu tekućinu i raste na unutarnjem dijelu usana. Ova vrsta ciste je obično bezbolna i može imati plavkastu boju. Čvrstoća crijeva također se može razviti na podu osobe usta, kao i unutar obraza, na jeziku ili na nepcu. Osobe s probodenim usnama ili probodeni jezik mogu primijetiti ovu vrstu ciste oko probijenog područja.

Retencija ciste mogu rasti nakon pojedinca sisati membrane usana između zuba. U nekim slučajevima, ove ciste se razvijaju u stalni udar na unutarnji dio usana. Liječnici često dijagnosticiraju cistu nakon vizualnog pregleda rasta unutar pacijentovih usta. Mucusna cista na podu usta može se zvati ranula, a cista na desnima može se nazvati epulis.

U mnogim slučajevima, zadržavanje ciste odlazi bez liječenja. Ponavljajuće ciste često trebaju ukloniti liječnik. Liječnik, zubar ili usmeni kirurg mogu otvoriti vrh ciste sterilnom iglom kako bi ga ispustili, ili kirurški uklanjaju rast.

Nisu sve čireve usta čiste ciste. Hladno čireve mogu rasti na usnama ili unutar usta zbog virusa. Bijele mrlje koje rastu unutar usta mogu proizaći iz infekcije kvasca poznatog pod nazivom drozd. Leukoplakia je poremećaj koji uzrokuje prekomjeran rast stanica unutar usta koji se može pojaviti kao bijele mrlje.

Mucocele se odnose na retencijsku cistu i obično raste u paranazalnim sinusima. Ova vrsta cista je lezija koja se razvija u sinusnim prolazima koji su zagušeni mukusom. Mucoceles su zarobljeni akumulacije sluznice i mogu postati zaraženi u nekim slučajevima. Liječnici često koriste testove kao što su kompjuterizirana tomografija ili CT, skeniranje ili magnetska rezonancija (MRI) za dijagnozu mukocele.

Osobe s prošlih operacija lica ili traume lica mogu imati povećani rizik od razvoja mucocela. Neki pojedinci s upalnim bolestima ili alergijama imaju veću šansu da mucocele rastu unutar sinusa. Ova vrsta cista se može razviti kod muškaraca ili žena bilo koje dobi.

U nekim slučajevima, mucoceles uzrokuju glavobolje, bol u licu ili nosnu opstrukciju. Ozbiljni simptomi, kao što su gubitak vida i deformacija lica, mogu se pojaviti kod ove vrste ciste. Sinusi se mogu proširiti iz prekomjerne količine pritiska koji mucoceles djeluju na unutrašnjost sinusa. Liječnici mogu liječiti mucocele ispiranjem ili kirurškim uklanjanjem.